Германските компании сè потешко добиваат заеми

14

Германските компании сè потешко добиваат заеми, изјави во четвртокот економистот на Институтот Ифо, Клаус Волраб.

Влијателниот минхенски институт ја зголеми својата проценка за таканаречената кредитна бариера на 29,9 отсто, од 24,3 отсто во декември. Во јуни, таа стапка, која го опишува уделот на компаниите кои пријавиле тешкотии во пристапот до кредити, изнесуваше 18,6 отсто.

Ифо ја усвои сегашната методологија за обработка пред шест години, па прецизна споредба е можна дури од 2017 година. На 15,7 просечната стапка на кредитната бариера во тој период е речиси половина од јануари.

„Времето на поволни каматни стапки засега е завршено“, рече Волраб. „Многу компании ќе мора да се навикнат и да ја прилагодат својата финансиска структура.

Стеснетиот пристап до финансирање особено силно влијае на туристичката индустрија, од која 67,7 отсто од компаниите наидоа на бариера. Во металната индустрија стапката е 49 отсто.

Ниту автомобилскиот сектор не е на милост и немилост на банките, па нешто повеќе од две петини од компаниите во секторот пријавуваат потешкотии во подигнувањето кредити.

За разлика од нив, хемиската индустрија ги нема овие проблеми, односно само 14,7 отсто од компаниите имаат потешкотии со кредитните сектори на банките.

Веројатно најтешко им е на самовработените, кои исто така се соочуваат со натпросечни потешкотии, бидејќи „за нив банкарските заеми се исклучително важен финансиски инструмент“, вели Волраб.