Германските производители веруваат дека проблемите со снабдувањето ќе ослабат во 2022 година

32

Проблемите со снабдувањето ја запреа германската производна активност во декември, но производителите изразија уверување дека овие ограничувања ќе се олеснат во 2022 година, според новата студија цитирана од Ројтерс.

Индексот на IHS Markit Index на менаџерите (PMI) во производството, кој сочинува околу една петтина од економијата, остана непроменет на 57,4 поени.

Изгледите за фабриките во најголемата европска економија се засенети од недостигот на полупроводници и суровини, што особено влијае на германската автомобилска индустрија.

Недостигот, заедно со зголемувањето на цените на енергијата, ги принуди производителите да ги префрлат дополнителните трошоци на потрошувачите, зголемувајќи ги стравувањата од инфлациска спирала што ги задушува и потрошувачката и растот.

„Индексот на производство се зголеми во текот на изминатите два месеци, давајќи одредена надеж дека последниот квартал од 2021 година би можел да биде пресвртница од која растот ќе почне да се зголемува во текот на 2022 година“, рече Фил Смит, помошник директор во IHS Markit.

„Поддржани со целосни нарачки, германските производители се оштетени во изгледите за раст следната година, иако многу сè уште зависи од подобрувањето на ситуацијата со снабдувањето“, додаде тој.

„Синџирите на снабдување остануваат под силен притисок според историските стандарди и сè уште постои ризик од нови проблеми како резултат на избувнувањето на пандемијата“, рече Смит.