Германците наскоро ќе добијат монета од 11 евра

28

Монетата од 11 евра ќе биде издадена во текот на 2024 година во Германија. Тоа е таканаречена „монета со посвета“. Серијата на монети на евро вклучува 1, 2, 5, 10, 20 и 50 центи, како и монети од едно и две евро.

Монетите ќе бидат издадени како дел од УЕФА Европското фудбалско првенство 2024 година и ќе бидат пуштени во оптек на 8 мај. Новите монети ги објави германското Министерство за финансии.

Според информациите од Министерството за финансии, монетите од 11 евра ја отсликуваат покривната архитектура на Олимпискиот стадион во Берлин, каде во 2024 година ќе се одржи финалето на Европското првенство.

Во центарот на монетата е голема фудбалска топка, објавија германските медиуми. Околу него се гледаат фудбалско игралиште и неколку аголни знамиња. Монетата е украсена со црни, црвени и златни детали – во склад со земјата домаќин Германија, пишува Fenix.de.

На другата страна стои натписот „Сојузна Република Германија“, а прикажан е и орел, вредноста на бројот и годината 2024. На монетата е и ознаката „SILVER 500“. Монетата е дизајнирана од Детлеф Бер од Келн и Лоренц Кросман од Берлин.