Германците се скептични за економската иднина на Германија и на Европската унија

15

Според новото истражување, повеќе Германци имаат позитивен став кон состојбата на нивните финансии во споредба со минатата година, но се скептични за економската иднина на Германија и на Европската унија, според истражувањето нарачано од Асоцијацијата на германски банки (BdB). ) пред изборите за Европскиот парламент следниот месец.

Околу 46 отсто од 1.000 испитаници во Германија ја оцениле својата економска состојба во април како добра, додека десет отсто изјавиле дека е лоша. Останатите рекоа дека ситуацијата е делумно добра, делумно лоша, пишува Seebiz.

Само 37 отсто позитивно се изјасниле за минатогодишната состојба.

Повеќе од половина (54 отсто) изјавиле дека Германија не е добро опремена за идните економски предизвици, додека половина го рекле истото за ЕУ.

„Европскиот просперитет не може да се земе здраво за готово“, рече извршниот директор на BdB, Хајнер Херкенхоф. Политичарите треба да ги решат проблемите што е можно поскоро за да може економијата да се врати на вистинскиот пат, рече тој.

„Пред сè, на Европа и требаат повеќе инвестиции“, додаде Херкенхоф. Ова ќе бара приватен капитал, вели BdB.

Нешто помалку од половина (47 проценти) од испитаниците рекле дека европската конкурентност се влошила во последните години, додека 23 проценти рекле дека е подобрена. Останатите видоа мала промена.

Херкенхоф предупреди дека Европската унија мора да биде подготвена за иднината. „За да се постигне ова, неопходно е да се поедностави регулативата и да се фокусира повеќе на конкурентноста“, рече тој.

Граѓаните ширум Европа ќе гласаат на европските избори од 6 до 9 јуни.