Гигафабриката на Тесла во Шангај испорача повеќе од 75.000 возила во април

20

Фабриката на Tesla во Шангај испорача 75.842 возила во април, според податоците од Кинеската асоцијација за патнички автомобили (CPCA).

Фабриката на американската компанија во Шангај испорача 710.000 возила во 2022 година, што е зголемување за 48 отсто во споредба со 2021 година, пренесува Бета повикувајќи се на агенцијата Ксинхуа.

До почетокот на мај, компанијата инсталираше повеќе од 1.600 станици за полнење, повеќе од 10.000 полначи и над 700 дестинации за полнење станици во континентална Кина.

Основана во 2019 година, гигафабриката Тесла во Шангај е првата гигафабрика на производителот на автомобили надвор од Соединетите Американски Држави (САД).

Американскиот производител на автомобили минатиот месец објави дека ќе изгради нова мега-фабрика во Шангај, која ќе биде посветена на производството на производот за складирање енергија на компанијата Megapack. Планирано е новата фабрика да започне со работа во третиот квартал од оваа година и да започне со производство во вториот квартал на 2024 година.