Гигант се дели на три компании – акциите веќе скокнаа

81

Од 2023 година, мултинационалниот конгломерат General Electric (GE) од Соединетите држави ќе биде поделен на три компании, што е голем чекор во планот за рационализирање на проширувањето на GE, дизајниран од нејзиниот извршен директор Лери Калп.

Трите компании ќе се фокусираат на активности во областа на здравството, енергетиката и воздухопловството.

Компанијата во здравствениот сектор GE Healthcare ќе се прошири во 2023 година, при што GE ќе задржи 19,9 отсто од акциите во неа. Во 2024 година, GE Renewable Energy, GE Power и GE Digital ќе се комбинираат во една компанија чиј главен фокус ќе биде енергетиката. Кога ќе се завршат сите споменати трансакции, оригиналната компанија GE ќе се сврти кон авијацијата, пишува Financial Times.

Според Kалп поделбата во овие три водечки компании во индустријата ќе им овозможи на секоја од нив да има поголема корист од фокусирањето на одредени области, приспособени распределби на капитал и стратешка флексибилност и да воспостави долгорочен раст и да воспостави вредност за клиентите, инвеститорите и вработените.

Тој додаде дека ова е дефинирачки момент за ГЕ, но дека главната цел на компанијата и понатаму е намалување на долговите, подобрување на работењето и стратешка распределба на капиталот со цел да се поттикне одржлив и профитабилен раст. Овој потег доведе до скок од 15% на акциите

Компанијата соопшти дека овие промени се засноваат на зајакната финансиска позиција, вклучително и намалување на долгот од над 75 милијарди долари помеѓу 2018 и 2021 година.