Glassnode сподели алармантни податоци за Биткоин

13

Се чини дека китовите го напуштаат пазарот и продаваат на централизирани берзи, според Glassnode.

Бројот на биткоин китови рапидно се намалува на нивоа што досега не биле видени оваа година, веројатно поради кварталниот врв на приливи на монети во централизираните берзи (CEX).

Алатката за следење на пазарот на биткоин (BTC) Glassnode сподели неколку надолни показатели за најголемата криптовалута според пазарната капитализација, вклучително и податоци кои сугерираат дека китовите кои поседуваат најмалку 1.000 монети го напуштаат пазарот, откако приливте се за над 1,7 милиони монети, што е најголема вредност од февруари.

Високите приливи на биткоин на CEX сугерираат дека китовите потенцијално го напуштаат пазарот со продажба на монети, веројатно како начин да се подготват за продолжен пад на пазарот.

Неодамнешните распродажби веројатно беа направени од краткорочни сопственици кои собраа монети кон крајот на јануари и почетокот на февруари, кога цените достигнаа најниско ниво во последните 6 месеци од околу 34.800 долари.

Неповолната перспектива на пазарот, врз основа на тврди податоци, доведе до пад на индексот на „страв и алчност“ на Биткоин на 11, регионот на „екстремен страв“.

И покрај лошото расположение, дневните трансакции на БТК сè уште не се чини дека се негативно засегнати. Според податоците за блокчејн од YCharts, на 8 мај имало 233.892 трансакции дневно во вредност од околу 30 милијарди долари, што е приближно просечното ниво од јануари.

Водечкиот блокчејн аналитичар во Glassnode „Checkmate“ сподели во неделата:

„Многу од вас го чекаат „фитилот за капитулација“ кај Биткоин“

На овој начин, тој делумно ја потврди идејата дека инвеститорите очекуваат БТК да продолжи да паѓа. „Фитилот за капитулација“ обично се карактеризира со релативно долг, ненадеен и катастрофален пад на цената, како оној забележан на 12 март 2020 година, кога БТК падна за 43% дневно на околу 4.600 долари.

Биткоинот моментално е намален за околу 13% во последните седум дена, откако се тргува за околу 33.500 долари, според CoinMarketCap.