Глобалната пазарна вредност на електричните возила ќе достигне 800 милијарди долари

26

Глобалниот пазар на електрични автомобили, проценет на 162 милијарди долари во 2019 година, се очекува да достигне 803 милијарди долари до 2027 година. Ова се вели во извештајот на Allied Market Research, цитиран од светските агенции.

Според експертите, побарувачката за економични автомобили со високи перформанси и ниски емисии се очекува да се зголеми. И ова ќе оди рака под рака со строгите владини правила и прописи за емисија на штетни емисии од возилата.

Така, растот на продажбата на електрични возила во следните пет години драстично ќе се зголеми.

Според извештајот, северноамериканскиот пазар на електрични автомобили се очекува да достигне 194,20 милијарди долари до 2027 година. Се очекува Северна Америка и Европа да имаат акции од 27,5% и 25,3% соодветно во текот на прогнозираниот период.

Продажбата на електрични возила моментално расте посилно во големите економии, при што продажбата во Германија е тројно зголемена на повеќе од 194.000 единици до 2020 година.

„Движењето на електричните автомобили стана главна карактеристика на мобилното општество“, рече за локалните медиуми Ричард Дам – претседател на германскиот регулатор KBA.

Тој додаде дека германската влада е на пат да ја исполни својата цел од 7-10 милиони регистрирани електрични возила на германските патишта до 2030 година.