Глобалниот воздушен сообраќај на чекор до целосно закрепнување

15

Светскиот воздушен сообраќај во ноември 2023 година достигна 99,1 отсто од нивото пред коронавирусот, покажаа податоците од секторската група.

Според Меѓународната асоцијација за воздушен транспорт (IATA), вкупниот воздушен сообраќај, мерено според приходите патнички километри, или RPK, во ноември пораснал за 29,7 отсто на годишно ниво, јавува Anadolu Agency.

„Ние сме се поблиску до врвот на воздушниот сообраќај во 2019 година. Економските спротивставени ветрови не ги спречуваат луѓето да летаат“, рече Вили Волш, генерален директор на ИАТА.

Благодарение на силното закрепнување во Кина и солидната побарувачка за празникот на Денот на благодарноста на САД, домашниот сообраќај во ноември се зголеми за 34,8 проценти од претходната година.

Вкупниот внатрешен сообраќај во ноември 2023 година беше 6,7 отсто над нивото од ноември 2019 година, се вели во соопштението на ИАТА.

Меѓународниот сообраќај порасна за 26,4 проценти на годишно ниво, а RPK достигна 94,5 проценти од нивото во ноември 2019 година.

Сите пазари забележаа подобрување во месецот, при што азиско-пацифичкиот регион забележа најсилни перформанси од година во година.