Глобалниот воздушен сообраќај во септември речиси го достигна нивото од 2019 година

13

Глобалниот воздушен сообраќај овој септември речиси го достигна нивото пред коронавирусот, покажаа податоците објавени во четвртокот.

Бројката достигна 97,3 проценти од нивото во септември 2019 година, покажаа податоците на Меѓународната асоцијација за воздушен транспорт (IATA).

Вкупниот авиосообраќај, мерено според приходите патнички километри (РПК), се зголеми во септември за 30,1 отсто на годишно ниво, јавува Anadolu Agency.

Домашниот сообраќај достигна нов врв во септември, при што побарувачката е зголемена за 28,3 проценти од пред една година и ги надмина нивоата пред вирусот за пет проценти.

„Третиот квартал од 2023 година заврши со висока нота, со рекордна домашна побарувачка на патници за месец септември и континуиран силен меѓународен сообраќај“, рече генералниот директор на ИАТА, Вили Волш.

Меѓународниот сообраќај се зголеми за 31,2 отсто во споредба со претходната година, а РПК достигна 93,1 отсто од септемвриското ниво во 2019 година.