Глобалните дивиденди годинава ќе надминат 2.000 милијарди долари

16

Светските дивиденди се очекува да достигнат нов рекорд во 2022 година и да надминат 2.000 милијарди долари благодарение на економското закрепнување. Подобрувањето на економската клима е глобално, но Европа заостанува бидејќи сè уште е погодена од пандемијата, според студијата на компанијата за финансиски информации IHS Markit.

Поттикнати од рекордниот профит на големите компании минатата година, се очекува дивидендите за 2022 година да го надминат нивото пред кризата за 18 отсто и да достигнат 2,094 билиони долари, откако нагло се зголемија на 1,97 билиони долари во 2021 година.

Според проценките на IHS Markit, светските дивиденди ќе се зголемат за 6 отсто оваа година, пишува Singapore Business Times. Во Азија и Пацификот, пак, исплатата на дивиденди ќе се намали од 23 отсто минатата година на 3 отсто оваа година. Во 2022 година, азиско-пацифичките компании ќе ги зголемат своите дивиденди за 115 милијарди долари од предвидениот период на 633 милијарди долари. Се очекува Хонг Конг оваа година да игра помала улога од Кина и Тајван.

Се чини дека дивидендите во Австралија, Јужна Кореја и Тајван, исто така, имаат корист од глобалната трговија. Во Соединетите Држави, дивидендите ќе се зголемат за 5,4 отсто до 670 милијарди долари, изготвени од големите плаќачи како Мајкрософт и Епл, како и други технолошки компании. За растот на дивидендите годинава ќе придонесат и големите претпријатија од здравствениот сектор.

За Европа, IHS Markit прогнозира зголемување од 5 проценти, главно од Франција (75 милијарди долари) и Германија (64 милијарди долари). Дивидендите во Велика Британија ќе достигнат 130 милијарди долари и нема да паднат под нивното ниво од 2019 година (136 милијарди долари).

Во светот како целина, според Markit, банкарскиот сектор ќе биде најголемиот исплатувач на дивиденди со очекувани 283 милијарди долари оваа година. Тоа е над 13,5 отсто од сите проектирани исплати на дивиденди во 2022 година.