Глобалното производство на челик падна за 2,4 отсто во април

10

Светското производство на суров челик беше 161,4 милиони тони во април 2023 година, што е за 2,4 отсто помалку од април 2022 година.

Оваа информација беше пренесена од 63 земји до Светската асоцијација за челик (Worldsteel), меѓународното трговско тело за индустријата за железо и челик. Тие сочинуваа 97 отсто од вкупното светско производство на челик во 2022 година.

Велика Британија, Турција, Индија, Кина, Русија, Бразил, Германија, Иран, Јужна Кореја и Јапонија беа во првите 10 земји производители на челик во периодот јануари-април 2023 година, објави во средата бриселски Worldsteel.

Кина, најголемиот светски производител на челик, произведе 92,6 милиони тони во април 2023 година, што е пад од 1,5 отсто во однос на април 2022 година. рече телото.

Турција во април 2023 година произвела 2,7 милиони тони, што е за 20,6 отсто помалку во однос на април минатата година, додека Германија произвела 3,2 милиони тони, што е намалување за 3,8 отсто.

Глобалното производство на суров челик падна за 0,3 отсто на 622,7 милиони тони во периодот јануари-април 2023 година, во споредба со истиот период минатата година, додаде Worldsteel.