Годишната инфлација во земјите на ОЕЦД во август 10,3 отсто

14

Годишната потрошувачка на инфлација во земјите на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) во август изнесувала 10,3 отсто, наспроти 10,2 отсто во јули.

По првиот пад на годишната инфлација во јули во однос на јуни, стапката повторно се зголеми во август, јавува Anadolu Agency.

„15 земји на ОЕЦД продолжија да доживуваат двоцифрена инфлација во август, со највисоки стапки во Естонија, Летонија, Литванија и Турција (сите над 20 проценти)“, соопшти ОЕЦД, вклучително и три мали балтички земји кои граничат со Русија.

Цените на енергијата во регионот на ОЕЦД се зголемија на 30,2 отсто на годишно ниво во август 2022 година, што е намалување од годишниот пораст од 35,3 отсто во јули.

„Спротивно на тоа, инфлацијата на цената на храната и енергијата продолжи да расте во ОЕЦД во август 2022 година“, се додава во извештајот.