Годишната инфлација на ОЕЦД продолжи да паѓа, достигнувајќи го најниското ниво од октомври 2021 година

17

Годишната потрошувачка на инфлација во земјите на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) се намалува трет месец по ред во ноември 2023 година, објави во четвртокот меѓународната групација.

Потрошувачките цени се зголемија за 5,6 отсто на годишно ниво во ноември 2023 година, што е најбавно темпо од октомври 2021 година, соопшти ОЕЦД.

Базичната инфлација, без храна и енергија, во ОЕЦД падна од 6,5 отсто во октомври на 6,3 отсто во ноември, што е најниско ниво од април 2022 година.

Инфлацијата на храната во ОЕЦД во ноември падна на 6,7 отсто, по октомвриските 7,4 отсто.

Цената на енергијата падна седми месец по ред во регионот на ОЕЦД, за 5,1 отсто во ноември 2023 година.

Најголем пад на цената на енергенсите е забележан во Белгија, Холандија, Италија и Данска со над 20 отсто годишно.

Енергетската инфлација, пак, надмина 20 отсто годишно во Чешка и Колумбија.

Годишната инфлација во Групата 20 беше генерално стабилна на 5,8 отсто во ноември, паѓајќи на 3,1 отсто во Групата седум.