Годишната инфлација во еврозоната во октомври на најниско ниво во изминатите две години

8

Годишната потрошувачка на инфлација во еврозоната беше потврдена во октомври на најниско ниво во повеќе од две години, бидејќи цените на енергијата паднаа, покажа друга анализа објавена во петокот.

Потрошувачките цени во областа на единствената валута се зголемија за 2,9 отсто на годишно ниво во октомври, забавувајќи се од растот од 4,3 отсто во септември, покажаа податоците на Евростат.

Трошоците за енергија паднаа за 11,2 отсто во октомври во однос на претходната година, забрзувајќи од падот од 4,6 отсто во претходниот месец.

Цените на храната се зголемија за 7,4 отсто во октомври во споредба со истиот месец лани, со што се ублажи септемврискиот раст од 8,8 отсто.

Годишната инфлација во ЕУ се намали на 3,6 отсто во октомври 2023 година, што е намалување од 4,9 отсто во септември. Најниски годишни стапки се забележани во Белгија (-1,7 отсто), Холандија (-1,0 отсто) и Данска (-0,4 отсто). Највисоки годишни стапки се забележани во Унгарија (9,6 отсто), Чешка (9,5 отсто) и Романија (8,3 отсто).