Goldman Sachs:Крипто инвеститорите во потрага по квалитет

26

Минатогодишното уништување на криптовалутите овозможи „пренасочување кон квалитетот“ меѓу крипто-инвеститорите, рече Метју Мекдермот, глобален шеф за дигитални средства во Голдман Сакс, за „Crypto World“ на CNBC.

„Имаме оддел за трговија со крипто во компанијата“, изјави Мекдермот за CNBC, истакнувајќи дека банката тргува само со готовински деривати, опции и фјучерси.

Криптовалутите настрадаа во текот на 2022 година бидејќи инвеститорите се оддалечија од ризичните средства. Биткоинот минатата година падна за повеќе од 60%. Колапсот на крипто берзата FTX, заедно со проблемите во другите крипто компании, исто така предизвика загриженост за тоа дали федералните агенции треба да влезат и да ја регулираат индустријата.

Оттогаш, големите инвеститори кои продолжуваат да учествуваат во просторот станаа попребирливи.

„Видовме повеќе наши поголеми клиенти кои сакаат да се вклучат и да тргуваат со она што веројатно го сметаат за многу подобро регулирани и капитализирани ентитети“, додаде Мекдермот, истакнувајќи дека тоа е нуспроизвод од минатата година.

Мекдермот посочи на трите клучни области на банката во криптовалутите: токенизација, преобликување на финансиските пазари и „длабокиот“ ефект што дигиталните пари ќе го имаат на сите пазари.

„Возбудата од наша страна е… гледањето како оваа технологија може да влијае на многу различни делови од финансискиот систем и да има вистинско комерцијално влијание“, додаде тој. „Сè уште сме во рана фаза во однос на усвојувањето, но додека го гледате пазарот и ја гледате широчината на финансиските институции кои ги градат своите тимови за дигитални средства, нивните стратегии за дигитални средства, без разлика дали се работи за страната на продажба или купување. Од друга страна, едноставно е супер возбудливо и мислам дека има вистинско признание“.

Во соработка со две други банки, Голдман Сакс лансираше платформа за токенизација која обработуваше еврообврзници на Европската инвестициска банка во вредност од 100 милиони долари.

„Една од работите од моја перспектива која беше некако многу важна е навистина да покажеме дека можеме да ја примениме технологијата на сите географии“, рече Мекдермот. „Направивме нешто во Европа и додека продолжуваме да градиме, ние сме многу заинтересирани да го направиме тоа пошироко низ целиот свет.

CNBC првпат објави во ноември дека Голдман Сакс, исто така, соработувал со фирмата за крипто податоци Coin Metrics и финансиската компанија MSCI за да создаде нов систем за класификација наречен Datonomy, за кој Мекдермот рече дека во суштина обезбедува рамка за инвестирање во нова класа на средства.

„Мислевме дека ова е навистина важна карактеристика за пазарот“, рече Мекдермот, опишувајќи ја Datonomy.

„Сакавме да им дадеме на клиентите нешто што ќе им даде алатки за подобра анализа, а особено на оние кои сакаат да размислуваат за инвестирање, само да им го дадеме тој сет на вештини или секако деталите што ќе им го овозможат тоа на поинтелигентен начин“, рече тој.

Колапсот на FTX кон крајот на 2022 година и домино ефектот што ги збриша другите крипто компании придонесоа традиционалните финансиски институции, како што е Голдман, да бидат претставени со „поразумни“ проценки за потенцијални инвестиции во технологијата што го поткрепува крипто, според Мекдермот.

„Има нагло опаѓање на вреднувањата на многу компании поврзани со пазарот на крипто“, рече Мекдермот.

„Но, во областа на која бевме фокусирани, блокчејн инфраструктурата, продолживме да гледаме навистина интересни можности во добро водени компании“.

Мекдермот истакна дека Голдман Сакс инвестира во просторот на дигиталните средства, главно фокусирајќи се на блокчејн инфраструктурата и дека банката „гледа некои интересни можности за вреднување таму што изгледаат многу поразумни“.

Голдман Сакс има единаесет крипто бизниси во своето портфолио, вклучително и Coin Metrics, инфраструктурната компанија Blockdaemon и најновата инвестиција на банката TRM Labs.

Фото: Pixabay