Голдман Сакс ја намалува изложеноста на алтернативни инвестиции

15

Групацијата Голдман Сакс објави дека нејзиниот оддел за управување со средства значително ќе го намали уделот на алтернативните инвестиции, моментално вредни 59 милијарди долари, кои тежат на заработката на банката.

Како што рече директорот на директори на тој оддел, Џулијан Солсбери, во интервју за Ројтерс, Голдман Сакс планира да замени дел од тие средства во својот биланс на состојба со надворешен капитал.

„Би очекувал да видам значителен пад од сегашните нивоа, но тој нема да оди на нула“, рече Салисбери.

Алтернативните средства, како што забележува Ројтерс, може да вклучуваат приватен капитал или недвижен имот за разлика од традиционалните инвестиции како акции и обврзници.

Голдман објави лоши перформанси во четвртиот квартал од 2022 година, пропуштајќи ги целите за профит со голема маргина, според CNBC. Тие најавија и отпуштање на повеќе од 3.000 вработени, што е најмногу од финансиската криза во 2008 година.

Банката ќе објави дополнителни детали за нејзиниот план за управување со средства за време на денот на инвеститорите на Голдман Сакс на 28 февруари, објави Солсбери.