Голдман Сакс не очекува ФЕД да ги зголеми каматните стапки во март, еве зошто

8

Голдман Сакс не гледа дополнителна причина за зголемување на каматните стапки од Федералните резерви на состанокот следната недела, наведувајќи го „неодамнешниот стрес“ во финансискиот сектор.

Претходно во неделата, американските регулатори објавија мерки за спречување на стравот од домино ефект по колапсот на Silicon Valley Bank (SVB). Регулаторите, исто така, ја затворија Signature Bank, повикувајќи се на системски ризик.

„Со оглед на стресот во банкарскиот систем, повеќе не очекуваме FOMC да ги зголеми стапките на следниот состанок на 22 март“, рече економистот на Голдман Јан Хациус во неделата, пренесува CNBC.

Банката претходно очекуваше ФЕД да ги зголеми стапките за 25 базични поени. Минатиот месец, Федералниот комитет за отворен пазар што ја одредува стапката ја зголеми стапката на федералните фондови за четвртина процентен поен до целниот опсег од 4,5% до 4,75%, што е највисоко од октомври 2007 година.

Економистите во Голдман Сакс рекоа дека пакетот помош објавен во неделата не е во согласност со сличните потези преземени за време на финансиската криза во 2008 година. Одделот за финансии ги означи SVB и Signature како системски ризици, додека ФЕД создаде нова Банкарска програма за долгорочно финансирање за поддршка на институциите погодени од нестабилноста на пазарот по неуспехот на SVB.

„И двата чекори веројатно ќе ја зголемат довербата кај штедачите, иако тие не ја исполнуваат гаранцијата на FDIC за неосигурени сметки што беше воведена во 2008 година“, напишаа тие.

„Со оглед на работите објавени денеска, не очекуваме краткорочните акции во Конгресот да обезбедат гаранции“, напишаа економистите, додавајќи дека очекуваат најновите мерки „да обезбедат значителна ликвидност на банките кои се соочуваат со одлив на депозити“.

Голдман Сакс додаде дека сè уште очекува зголемување од 25 базични поени во мај, јуни и јули, повторувајќи ги очекувањата за терминалната стапка од 5,25% до 5,5%.