Голдман Сакс очекува уште три зголемувања на стапките на ФЕД годинава

24

Голдман Сакс очекува американската централна банка да ги зголеми каматните стапки уште три пати оваа година за четвртина процентен поен, откако овонеделните податоци укажаа на постојана инфлација и еластичен пазар на труд.

Производните цени се забрзаа со најголема маргина во последните седум месеци во јануари, покажаа податоците во четвртокот, додека извештајот на Министерството за труд покажа дека бројот на Американци кои поднеле нови барања за бенефиции за невработеност неочекувано паднал минатата недела, објави Ројтерс.

„Во светло на посилниот раст и не толку добрите вести за инфлацијата, додаваме зголемување на стапката во јуни за 25 базични поени  на нашата прогноза на ФЕД, за највисока стапка на средства од 5,25-5,5 отсто“, велат економистите предводени од Јан Хациус.