Голем институционален инвеститор се насочува кон Ethereum

63

Кети Вуд, извршен директор на Ark Investment, ја повтори својата прогноза дека цената на Bitcoin (BTC) ќе се зголеми десеткратно во текот на следните пет години и рече дека растот на DeFi, NFT и Ethereum 2.0 значително ја зголемува довербата на Ark во иднината на втората по пазарна капитализација криптовалута.

Прогнозата на Вуд би го проценила BTC на скоро 500.000 американски долари до 2026 година. Таа рече дека идната изложеност на Ark Investment на крипто најверојатно ќе биде околу 60% BTC и 40% ETH.

Вуд ги даде коментарите во понеделникот, за време на преносот во живо на конференцијата SALT во Њујорк.

Нејзината теза за Bitcoin се базира на фактот дека се повеќе компании додаваат средства во нивните биланси, а институционалните инвеститори одвојуваат околу 5% од нивните портфолија на BTC или други криптовалути.

Според неа, Bitcoin се уште останува стандардна валута на крипто просторот, бидејќи Ел Салвадор го смета за легално средство за плаќање, а другите земји од Централна Америка сигнализираат дека можат да го следат примерот.

Но, таа рече дека Ethereum станува поатрактивен како инвестиција благодарение на експлозијата кај развивачите на NFT и DeFi.

„Фасцинирана сум од она што се случува во DeFi, што ги намалува трошоците за инфраструктурата за финансиски услуги на начин на кој знам дека традиционалната финансиска индустрија не ги цени во моментов“, додаде таа.

„Нашата доверба во ETH драматично порасна бидејќи го видовме почетокот на преминот од „Proof-of-Work“ кон „Proof-of-Stake“.

Ark Investment управува со неколку фондови со кои се тргува со берза, со фокус на иновациите. Компанијата има значителни инвестиции во Coinbase и удели во Grayscale Bitcoin Trust, при што Вуд често зборува за неговиот ентузијазам за Bitcoin.