Голем пад на производната активност на азиските економии

7

Производната активност на азиските економии во јули забележа голем пад под притисок од раст на влезните трошоци и новиот бран на коронавирусот, што ја засени солидната глобална побарувачка.

Производната активност порасна во Јапонија и Јужна Кореја иако компаниите беа зафатени од последиците што ги донесе пандемијата.

Кинеската производна активност во јули имаше најголем пад, поради намалената побарувачка за првпат во последната година.

Во Индонезија, Виетнам и Малезија во јули производната активност се намали поради повторното ширење на пандемијата.

Фото: Pexels