Голема побарувачка за експерти за сајбер безбедност

40

Побарувачката за работници за сајбер безбедност не е забавена и покрај големите отпуштања во технолошката индустрија, известува Axios.
Со зголемувањето на хакирањето и сајбер нападите, потребни се и сајбер работници надвор од технолошкиот простор, при што огласите за работни места се зголемени за 25% минатата година. Компаниите со години се мачат да ги пополнат улогите во сајбер-безбедноста; лани на секои 100 вработувања имало 68 вработени, пренесува СееБиз.
Недостатокот може да ги поттикне компаниите да ги пополнат отворените позиции со стартапи, кои традиционално имаат проблем да се пробијат во индустријата.

Вкупниот број вработени во сајбер безбедноста во 2022 година остана релативно непроменет од претходните проценки на околу 1,1 милион, според новите податоци од Националната иницијатива за едукација за сајбер безбедност на Националниот институт за стандарди и технологија, трговската група CompTIA и фирмата за податоци Lightcast.

Во исто време, работодавачите објавија 755.743 слободни работни места во сајбер во текот на 2022 година – што е приближно 2% намалување од 769.736 објавени помеѓу октомври 2021 и септември 2022 година, кога групите последен пат собраа такви податоци.

Побарувачката за сајбер безбедност во јавниот сектор порасна за 25% во текот на 2022 година со 45.708 огласи за работа, се вели во извештајот. Побарувачката на приватниот сектор се зголеми за приближно 21% на околу 710.000 огласи.