Големите банки го зајакнуваат своето присуство на пазарот на криптовалути

47
Се повеќе американски банки почнуваат да ја користат популарноста на криптовалутите и на своите клиенти им нудат различни услуги поврзани со дигиталните валути.

Во исто време, банкарскиот регулатор во САД издаде предупредување за растечките ризици во секторот, пренесува Ројтерс.

Bank of New York Mellon објави на почетокот на 2021 година дека ќе држи, пренесува и издава биткоини на своите клиенти кои користат услуги за управување со средства. Исто така, таа беше една од првите големи банки на Волстрит што го објави својот влез на овој брзорастечки пазар. Вистинскиот почеток на услугите се очекува кон крајот на годинава.

Клиентите ќе можат да ги складираат двете најпопуларни криптовалути – биткоин и етер, во крипто портфолијата на BNY Mellon, кои ќе бидат создадени во партнерство со компанијата за крипто инфраструктура – Fireblocks.

U.S. Bancorp започна во октомври со услуга за чување биткоин. Компанијата за биткоин NYDIG делува како управник на банката. Услугите се наменети за институционални инвестициски менаџери кои работат со приватни фондови.

State Street Corp објави во март дека има намера да понуди услуги за складирање криптовалути во партнерство со платформата за крипто инфраструктура Copper.co, но нејзините планови сè уште се предмет на одобрување од регулаторите.

Во меѓувреме, Deutsche Bank ги откри плановите за развој на услуга за тргување со депозити и криптовалути за институционални инвеститори.

Веќе во 2020 година, BNP Paribas го заврши развојот на својот заеднички концепт со провајдерот на крипто паричници, Curv. Француското Министерство за финансии сака да им понуди на своите клиенти безбеден метод за пренос на токенизирани хартии од вредност.

Многу големи банки почнаа да им нудат на клиентите, со чии средства управуваат, различни форми на изложеност на криптовалути во 2021 година. Morgan Stanley, на пример, дозволува пристап до три биткоин фондови за клиенти со најмалку 2 милиони долари во банкарски имот.

Минатиот јули, JPMorgan Chase & Co им дозволи на своите финансиски советници да прифатат нарачки за купување и продавање на пет криптовалути во име на клиенти кои користат услуги за управување со средства.

Wells Fargo & Co, исто така, почна да им нуди на своите богати клиенти трансакции со криптовалути во летото 2021 година. Во август, и JP Morgan и Wells Fargo регистрираа приватни средства за биткоин во партнерство со NYDIG, според Ројтерс.

Приватната единица за управување со средства на Citigroup формираше посебна „крипто единица“ за да го олесни инвестирањето во криптовалути и незаменливи токени. Goldman Sachs им нуди на своите клиенти пристап до фондот Ethereum преку крипто-компанијата Galaxy Digital.

Покрај крипто операциите што им ги нудат на своите клиенти, големите банки се враќаат на крипто-пазарот со свои комерцијални операции. Во март 2021 година, Goldman го рестартираше своето биро за тргување со криптовалути откако го затвори во 2019 година. Таа, исто така, стана првата голема американска банка што тргува надвор од берзата во партнерство со крипто-менаџерот Galaxy Digital.

Во август минатата година, Citigroup објави дека размислува да понуди тргување со биткоин фјучерси на некои од своите институционални клиенти, но плановите сè уште чекаат одобрение од регулаторите.

Банките, исто така, инвестираат многу во истражување и анализа на криптовалути. Bank of America спроведува анкети за дигитални средства за сите клиенти од октомври минатата година.

Morgan Stanley формираше нов оддел за истражување и анализа на криптовалути во септември, за кој банката рече дека ја препознава растечката важност на глобалните пазари. Во ноември, Citigroup рече дека планира да создаде 100 нови работни места фокусирани на блокчејн и криптовалути оваа година во својата институционална единица.