Големите европски компании го прошируваат своето работење во САД, ќе добијат големи зелени стимулации

35

Американските зелени субвенции наидоа на добар одзив кај европските компании кои веќе подготвуваат амбициозни планови за водење бизнис од другата страна на Атлантикот.

Американскиот претседател Џо Бајден минатата година го потпиша Законот за антиинфлација (ИРА), кој обезбедува великодушни даночни олеснувања за домашното производство на зелена технологија, како што се електричните автомобили и соларни панели, и даночни олеснувања за нивно купување.

Законот ги загрижи европските влади, кои стравуваат дека стимулациите и пониските цени на енергијата во САД ќе ги охрабрат компаниите да се преселат.

Компаниите сигнализираат дека веќе почнале со подготовките.

Нортволт
Шведскиот производител на батерии во ноември објави дека негов приоритет ќе биде да го прошири својот бизнис во САД, а не во Европа, додавајќи дека може да добие до 800 милиони евра американска владина помош за изградба на фабрика за батерии за електрични возила.

Холцим
Швајцарската компанија, најголемиот производител на цемент во светот, проценува дека ИРА ќе биде силен поттик за нејзиниот бизнис во Северна Америка. Тие во февруари го купија американскиот производител на кровни системи Duro-Last за 1,29 милијарди долари, проширувајќи ги своите операции на северноамериканскиот пазар.

Линде
Германскиот производител на индустриски гасови процени дека во следните десет години само во САД ќе се отвори можност за инвестиции поголеми од 30 милијарди долари.

Mercedes-Benz
Германскиот производител на луксузни автомобили се подготвува да инвестира милијарди евра во изградба на 10.000 станици за брзо полнење на електрични автомобили. Оваа година започнува со Северна Америка, каде што до 2027 година планира да инсталира 2.500 бензински пумпи на 400 локации во повеќето американски држави и Канада.

Фолксваген
Раководството на подружницата на германската компанија објави дека фабриката во Чатануга треба да произведе 90.000 електрични возила оваа година, додавајќи дека новиот модел ID4 треба да се квалификува за целосниот износ на даночниот кредит од 7.500 долари оваа година, според ИРА.

ENEL
Во декември, извршниот директор на италијанскиот производител и дистрибутер на гас и електрична енергија, Франческо Стараче, рече дека американскиот закон поефикасно го поддржува домашното производство на компоненти за енергетскиот сектор отколку програмата на Европската унија.

„САД составија одличен пакет што ќе ја промени инфраструктурата и енергетскиот микс и ќе го поттикне враќањето на производството на некои клучни компоненти“, рече Стараче.

BMW
Германскиот производител на луксузни автомобили планира да произведе најмалку шест целосно електрични модели на возила во фабриката во Јужна Каролина до крајот на деценијата.

Тесла
Американскиот производител на електрични автомобили во средата објави дека започнал со монтажа на батерии во Германија, но ќе го фокусира производството на ќелии во САД поради стимулации.