Големите компании ги паузираа плановите за преземање поради инфлацијата

36

Многу компании прават пауза од аквизициите како мешавина од вознемирувачки економски фактори, вклучувајќи висока инфлација, зголемени каматни стапки и нестабилност на пазарот, што ја нагризува довербата на купувачите и на продавачите.

Во текот на првите девет месеци од оваа година, вредноста на глобалните спојувања и превземања (M&A) објавени од компаниите падна за 34% на 2,81 трилиони долари, според Refinitiv, обезбедувач на податоци. Тоа е најголем пад од година во година од 2009 година, кога М&А паднаа во услови на глобална финансиска криза за 42% во споредба со нивоата од 2008 година, соопшти Refinitiv.

Овогодинешниот пад до септември следи по рекордната година за зделки во 2021 година, делумно поттикнати од ниските каматни стапки. Зделките се намалија на глобалните пазари оваа година, при што оние кои вклучуваат продавачи во Америка се намалени за 40% од претходната година на 1,3 трилиони долари, а во Европа за 24% до 712,2 милијарди долари, според податоците на Refinitiv.

Многу компании и нивните директори за финансии ги одложуваат своите планови за проширување додека не добијат поцврсто разбирање за тоа каде се движи економијата, велат советниците и извршните директори.

„Сите знаци укажуваат на фаза на мирување, каде што компаниите паузираа за тоа како би можел да изгледа нивниот план за спојување и спојување“, рече Мет Тул, директор во Refinitiv.

Активноста на зделките се очекува да остане слаба севкупно во текот на четвртиот квартал во споредба со 2021 година.

Но, некои договори сè уште се реализираат, особено со компании од инвестициска класа со лесен пристап до финансирање или некои приватни компании кои сакаат да инвестираат капитал, велат советниците.

Послабата економија би можела да ги поттикне компаниите да ги променат типовите на зделки што ги извршуваат.