Големите пари се насочуваат кон овие три криптовалути

95

CoinShares открива дека институционалниот капитал се префрла на два алткоини, додека Биткоин и крипто-пазарите се движат кон нови височини.

Во новиот извештај, CoinShares вели дека приливите во производи за дигитални средства изнесувале 80 милиони американски долари минатата недела.

Биткоинот (БТК) учествувал со 87,5% од приливите (70 милиони долари), што исто така ја означува петтата последователна недела на приливи за најголемата криптовалута.

Освен БТК, Кардано (АДА) и Полкадот (ДОТ), исто така, се издвојуваа од толпата со импресивни приливи, додека Етереум пријави благи намалувања.

„Полкадот и Кардано забележаа постојан прилив во вкупен износ од 3,6 милиони и 2,7 милиони американски долари, соодветно, додека Етереум забележа мали одливи во вкупен износ од 1 милион долари“.

CoinShares забележува дека иако неодамнешните приливи на БТК беа пониски отколку во првиот квартал од годината, одобрувањето на првиот Биткоин ЕТФ од страна на Комисијата за хартии од вредност и размена на САД (SEC) може значително да ги зголеми приливите.

„Неделните приливи остануваат многу пониски од оние забележани во првиот квартал од 2021 година, каде имаше многу поголем удел на американски инвеститори“.

Неодамнешната одлука на SEC да дозволи ЕТФ базирана на фјучерси … може да предизвика дополнителни значителни приливи во следните недели, бидејќи американските инвеститори ќе почнат да додаваат позиции“.

Приливите од минатата недела, заедно со зголемените цени, наводно ги поттикнаа вкупните средства на CoinShares под управување на рекордно ниво.

„Овие приливи, комбинирани со позитивно дејствување на цените во текот на неделата, ги зголемија вкупните средства под управување (AuM) на 72,3 милијарди долари, што е нивно највисоко ниво, надминувајќи го претходниот рекорд од 71,6 милијарди долари поставен во мај оваа година“, се додава во извештајот.