Goodyear ја затвора својата фабрика во Фулда

33

Изгледите на пазарот значително се влошија, плус зголемување на евтиниот увоз од Азија.
Лоши вести за вработените во познатиот производител на гуми Goodyear во Фулда: фабриката треба да биде затворена на крајот на 2025. Од компанијата ја потврдија веста.

Во летото, Goodyear објави дека сака да отпушти 500 работници во фабриката Фулда. Стотици луѓе протестираа против тоа. Сега фабриката целосно се затвора. „Ова е тешка, но неопходна одлука“, рече Гудјер во соопштението за печатот.

Goodyear како една од причините за затворање на фабриката ги наведува континуираните тешки економски услови. Изгледите на пазарот значително се влошија, плус зголемување на евтиниот увоз од Азија.

Тоа резултира со пад на побарувачката – производствениот капацитет не може да се искористи и затоа мора да се намали, изјави портпаролот на компанијата.