Google им олеснува на луѓето со проблеми со говорот да комуницираат

14

Google објави дека создал нова Android апликација наречена Project Relate, која би можела да им помогне на луѓето со оштетен говор полесно да комуницираат со другите.

Стандардно препознавање говор не секогаш функционира добро за луѓе со нетипичен говор бидејќи алгоритмите не се обучени за нивните говорни обрасци. Project Relate ќе користи сопствени модели обучени за говорните шеми на секој поединечен корисник. Кога некој ќе стартува апликација за прв пат, ќе биде побарано да повтори неколку фрази со цел да се создаде основен модел и да се разбере начинот на кој зборува.

Потоа, Project Relate може да направи три работи: да го транскрибира корисничкиот говор во текст што може да го копира и „лепи“ или да ги прикажуваат на луѓето на нивниот екран, да читаат што кажал корисникот со синтетизиран глас и да комуницираат со Google Assistant.

Ова е секако важен прв чекор кон подобрување на препознавањето на говорот за луѓето со нетипичен говор.