Google Maps додава нови корисни функции

43

Google најави неколку значајни подобрувања на Google Maps кои би требало да им го олеснат патувањето и планирањето на патувањата на корисниците.

Промените вклучуваат можност за прикажување на цената на патарината на избраната рута. Бидејќи патарините можат да бидат значајна ставка во вкупните трошоци за патување, Google Maps ќе обезбеди точна проценка на трошоците во иднина.

Исто така, доколку има алтернативни патишта без плаќање патарина, Maps ќе го понуди тоа како можна рута.

Новите опции ќе бидат достапни на Android и iOS за повеќе од 2.000 патарини овој месец. Првично ќе работи во САД, Индија, Индонезија и Јапонија, а наскоро потоа ќе бидат додадени нови држави.

Дополнително, во навигацијата се додадени нови детали. На локациите ќе бидат прикажани локациите на семафорите, знаците „Стоп“, но и многу други работи кои може да бидат интересни. Ширината и бројот на ленти ќе бидат прикажани во одредени градови, а ќе бидат достапни на системите Android Auto и Apple CarPlay.

Корисниците на iOS ќе добијат некои новости. Станува збор за нов додаток кој ќе обезбеди полесен пристап до маршрутите. Apple Watch ќе ги прикажува маршрутите преку дефинирани кратенки (на пример, со кликнување на кратенка до куќата на Apple Watch ќе започне навигацијата до неа, што претходно бараше стартување на iOS апликација).

Сите нови опции и подобрувања ќе им бидат достапни на корисниците во следните неколку недели.