Google загуби антимонополска тужба со ЕК и должи 2,4 милијарди евра

17

Компанијата мајка на Google, Alphabet, ја злоупотребила својата доминантна позиција во 13 земји од Европската економска област, потврди Генералниот суд на ЕУ. Одлуката, објавена на веб-страницата на институцијата, е поврзана со тврдењето на Европската комисија (ЕК) за прекршување на објавувањето на резултатите од пребарувањето. За тоа компанијата е казнета со 2,42 милијарди евра.

Во 2017 година, Брисел ги обвини Alphabet и Google дека кога пребарувате со пребарувач, резултатите за нивните услуги и стоки се многу повидливи. Двете компании поднесоа жалба на одлуката до Генералниот суд на ЕУ.

Судот со денешната одлука (10.11) потврди најголем дел од обвинувањата на ЕК, како и висината на изречената казна. Сепак, судот отфрли дел од обвинувањата на ЕК – особено во делот за генералниот претрес. Во одлуката се наведува дека има јасно нарушување на конкуренцијата во делувањето на технолошкиот гигант и тоа е направено намерно, не случајно. Затоа е потврдена санкцијата.

Сепак, оваа одлука не е конечна и може да се обжали до Судот на ЕУ. Во оваа фаза и двете страни јавно не ја коментираа пресудата и какви чекори ќе преземат.

Ова не е прва тужба што ЕК ја покренува против технолошки гигант, но тужбите не се секогаш успешни – летото 2020 година, Apple победи во клучната тужба во која Брисел сакаше компанијата да врати 13 милијарди евра од ирската влада. Даблин инсистираше на тоа дека и дал даночни олеснувања на компанијата, а ЕК го сметаше тоа како незаконска државна помош, потсетува CNBC.

На крајот, одлуката на Генералниот суд на ЕУ пресуди дека ЕК не може да го докаже своето тврдење. Случајот беше предаден на Судот на ЕУ откако комесарката за конкуренција Маргрете Вестагер одлучи да ја обжали одлуката до понизок суд.