Градот кој на многумина не им е познат е прогласен за најдобар во Европа

48

Холандски град ја доби престижната титула „Европски град на годината“. Во него можете да видите канали, велосипеди и музеј полн со слики на Ван Гог. Но, не се работи за Амстердам, туку за историскиот град Амерсфорт.

Овој мал град е прогласен за „Европски град на годината“

Во центарот на стариот град Амерсфорт, кој се наоѓа западно од Амстердам, има згради кои датираат од средниот век.

Улицата Мурхуизен, речиси кружна улица, е една од најубавите во целиот град. Туристите уживаат да шетаат по него, да посетуваат продавници и ресторани.

Како и главниот град на Холандија, Амерсфорт исто така има каналски систем, полн со мостови и порти, кои може да се истражат на турнеја со брод.

Родното место на уметникот
Градот е дом на втората по големина колекција на слики на Ван Гог.

На Амерсфорт му беше доделена честа од Лондонската академија за урбанистичко планирање, која го посети градот за да ја процени неговата одржливост, урбанистичко планирање и управување.

Пофалена е и за квалитетот на животот во кој жителите можат да уживаат, како и за зачувувањето на неговиот карактер и наследство, пишува Timeout.
„Амерсфорт се фокусира на благосостојбата и среќата на своите граѓани, од одлуката да се ограничи употребата на автомобили до нудење разновидни и висококвалитетни домови по пристапни цени“, рече жирито.

Амерсфорт беше во потесниот избор за наградата заедно со Естепона, Шпанија и Ексетер, Англија.