Граѓаните на Црна Гора должат 29 милиони евра

3

evraВкупниот долг на граѓаните на Црна Гора по основа на кредитни картички на крајот на минатата година изнесува околу 29 милиони евра, а дозволениот минус на тековните сметки изнесува 13,92 милиони, покажуваат податоците на црногорската Централна банка.

Во однос на податоците од 2012-та година, долгот на Црногорците во однос на кредитните картички на граѓаните е намален за 6%, а кај дозволениот минус е 5,9%.

Од црногорската Центерална банка потенцираат дека на крајот на декември минатата година долг на кредитните картички имале околу 27.200 граѓани.