Grayscale ја зголемуваат дистрибуцијата во Cardano (ADA)

11

Менаџерот со средства Grayscale Investments ја зголеми својата дистрибуција на Cardano во својот фонд.

Како што прво забележа основачот на CryptoCapitalVenture, Ден Гамбардело, Grayscale ја зголеми својата дистрибуција кон ADA на платформата Grayscale Smart Contract Platform ex Ethereum Fund (GSCPxE) на 32,33% по акција, при што секоја акција GSCPxE сега има 4,34 ADA.

Зголемената дистрибуција на ADA доведе до намалување на изложеноста на фондот кон други средства. Во моментов, втората по големина холдинг компанија на фондот е Solana, со распределба од 21,3%, пад од 23,3% при лансирањето.

По Solana следува Polkadot, со 15,09%, паѓајќи од 15,4% на почетокот, а следен од Avalanche со распределба од 10,4%, што падна од 18,4% на првиот старт на фондот во март.

Според извршниот директор на Grayscale, Мајкл Сонштајн, фондот GSCPxE им овозможува на инвеститорите да се обложуваат на различни платформи кои се развиваат, наместо да се обложуваат на онаа што се појавува како фокусна точка за DeFi и децентрализираните апликации. Други средства во фондот вклучуваат Polygon, Stellar, Cosmos и Algorand.

Условите на фондот се пондерирани според пазарната капитализација. Минатата година, Grayscale го ребалансираше својот Digital Large Cap Fund (GDLC) за да додаде нова компонента на ADA на него, дозволувајќи им на инвеститорите да добијат изложеност на криптовалутата откако таа се зголеми за повеќе од 1.000% за 12 месеци.

Крипто-заедницата неодамна предвиде дека цената на ADA ќе го надмине нивото од 1 долар до крајот на јуни, по воведувањето на хардфоркот Vasil, што ќе доведе до значителни подобрувања во мрежата.

Grayscale веројатно се снабдени со ADA поради историјата на хардфорковите на средството. Хардфоркот „Mary“ на Cardano во март 2021 година, на пример, доведе до ценовен бум од над 1.600%. Надградбата на ADA „Alonzo“ во септември 2021 година исто така беше голем успех, што доведе до раст од над 200%.

Хардфорк е голема надградба која ќе вклучува четири предлози за подобрување на Cardano (CIP).

Во моментот на пишување, Cardano се тргува со околу 0,642 долари.