Грчкиот туризам закрепнува, но високата инфлација повторно задава удар

33

Странските туристи со полна сила се враќаат на грчките острови за летниот одмор. Ова и дава надеж на типичната индустрија во земјата, дека барем може да ја „крене главата“ над водата по бурните  две години пандемија, пренесе Ројтерс.

Најлошата година за грчкиот туризам во поновата историја на земјата беше 2020 година. Тогаш пандемијата влијаеше на патувањето на туристите. Оваа година секторот сè уште се надева дека приходите ќе се зголемат за 80% во однос на оние од 2019 година и ќе достигнат 18 милијарди евра.

Туризмот претставува една петтина од економијата на земјата и осигурува едно од пет работни места. Секторот почна да закрепнува минатата година, а позитивниот тренд се очекува да продолжи и во следните две години, покажуваат податоците на грчката централна банка.

Во позадина на ова, сепак, економската инфлација достигна навистина огромни нивоа.

Струјата може да се зголеми за 100%, а тоа поскапи сè, вклучително и туристичките услуги.

Бројот на туристите се зголемува, откако резервациите за оваа сезона почнале уште од минатиот Божиќ. Вестите во моментов изгледаат генерално добри, но стравот од пораст на инфлацијата останува.