Грција е ранлива на стагфлација

29

Грција можеби не е изложена на ризик од постојана инфлација, барем не до степен до кој се соочуваат другите земји од ЕУ, но е поранлива на ризикот од стагфлација. Ова го објави рејтинг агенцијата Moody”s, пренесе „Ekathimerini“.

Moody”s смета дека стагфлацијата е најверојатното сценарио за земјите од ЕУ, а Грција и Романија имаат најмногу шанси да се соочат со таков проблем. Moody”s забележува дека руско-украинската војна ја уништи и понудата и побарувачката и ја турна инфлацијата на нивоа што не се забележани во повеќето европски земји од средината на 1970-тите до 1980-тите, иако Грција страдаше од двоцифрена инфлација до 1995 година.

Во јуни 2022 година, инфлацијата во ЕУ беше со годишна стапка од 9,6%, највисоко ниво од 1983 година. Повеќе од половина од 27-те членки, вклучително и Грција, имаат двоцифрена инфлација.

Глобалните проблеми со снабдувањето се намалуваат, но бизнисите продолжуваат да пријавуваат голем недостиг на опрема и суровини. Иако не е главното сценарио на Moody”s, прекинот на испораките на руски гас веројатно ќе ги влоши овие проблеми, ќе ја ослабне економската активност и ќе го зголеми ризикот од стагфлација.

Јужните земји на ЕУ изгледаат поранливи на постојаната инфлација, но работите не се розови ниту за поголемите земји.

Иако Италија, Франција и Шпанија се помалку ранливи на инфлација, променливите каматни стапки и значителните плаќања на главнина и камати во следните 12 месеци ги зголемуваат ризиците.

Moody”s ја оценува способноста на различни земји да се борат против постојаната стагфлација врз основа на голем број фактори, вклучувајќи ги и трошоците за сервисирање на долгот, кои се меѓу најслабите во Грција.