Грција го модернизира поморскиот транспорт и пристаништата со 1 милијарда евра

7

Грција планира да инвестира околу 1 милијарда евра во следните неколку години во обнова и модернизација на 44 пристаништа. Дел од финансирањето, исто така, ќе биде бесплатно обезбедено за приватните бродски компании за модернизација на нивните флоти. Ова го потврди грчкиот министер Јанис Плакиотакис, цитиран од „Катимерини“.

Програмата на Атина има за цел да ги подобри врските помеѓу одделните острови, како и меѓу нив и копното, преку подобрување на пристанишната инфраструктура.

Средствата ќе бидат обезбедени и од внатрешно финансирање и од структурни фондови на Европската унија.

Поточно, повеќе од 175 милиони евра европски фондови ќе бидат искористени за модернизација на 33 пристаништа на грчките острови, а уште 200 милиони евра ќе обезбеди грчката држава за истата намена. 370 милиони евра ќе бидат наменети за приватните бродски компании за модернизација на нивните флоти и подобрување на услугата на 44 рути што ги поврзуваат островите во земјата.