Грција и Египет ја потпишаа првата подводна енергетска врска помеѓу Европа и Африка

9

Грција и Египет постигнаа договор со кој се пушта подводен кабел за обновлива енергија од Северна Африка до Европа, прва ваква инфраструктура во Средоземното Море.

Грчкиот министер за енергетика Костас Скрекас и неговиот египетски колега Мохамед Шакер потпишаа меморандум за разбирање за нацрт церемонијата во Атина, објави Ројтерс.

„Ваквиот однос е од корист за Грција, Египет и Европската унија“, рече Скрекас.

Тој рече дека проектот ќе помогне во изградбата на енергетскиот коридор во источниот Медитеран и ќе ја подобри безбедноста во снабдувањето со енергија во регионот.

Договорот доаѓа додека Грција, Кипар и Израел планираат да изградат евро-азиски интерконектор, најдолгиот и најдлабокиот подводен кабел за напојување преку Медитеранот, по цена од околу 900 милиони долари.

Грчко-египетскиот меморандум воспоставува работна група на високо ниво од високи претставници, претставници на оператори на преносни системи и регулатори за енергија.

Групата ќе ги проучува средствата и финансиите за проектот и ќе го олесни навременото издавање дозволи и одобренија, неопходните физибилити студии, рече Скрекас.

„Се наоѓаме на почетокот на важен проект и сигурен сум дека сите ќе се потрудиме да го видиме успешен што е можно поскоро“.

Како дел од проектот, Кипар во сабота треба да потпише сличен договор со Египет.

„Интерконекцијата на електрична енергија меѓу Египет и Грција ќе постигне … добро поврзана мрежа во Источниот Медитеран“, рече египетскиот министер за енергетика Шакер, додавајќи дека тоа ќе го зголеми влезот на зелена енергија во миксот за производство на електрична енергија во Европската унија.

Договорот дополнително ги зајакнува врските меѓу Грција и Египет, кои минатата година потпишаа договор за нивните поморски граници, давајќи им права на природни ресурси.