Грција „лежи“ на 600 милијарди кубни метри природен гас?

111

Грција би можела да има повеќе од 600 милијарди кубни метри резерви на природен гас, изјави извршниот директор на грчката комисија за јаглеводороди.

Додека Грција го забрзува истражувањето на гасот за да ја намали зависноста од руската енергија, извршниот директор на грчката комисија за јаглеводороди Аристофан Стефатос изјави за Ројтерс дека „во однос на количината, моментално се проценува дека 85 отсто од вкупните резерви за тестирање се всушност природен гас“.

„Прелиминарните проценки на целите укажуваат на повеќе од 600 милијарди кубни метри“, рече тој.

Приоритет на Грција е да бара гас, а не нафта, рече тој, додавајќи дека тоа „ги минимизира сите ризици за животната средина“.

Грција во вторникот објави дека до 2023 година ќе се знае дали има резерви на природен гас кои се економски исплатливи за екстракција.