Грците на врвот во Европа во онлајн купувањето од странство за 2022 година

72

Грчките потрошувачи се рангирани на прво место во Европа за купувања од меѓународни онлајн продавници во 2022 година, пишува весникот „Катимерини“, повикувајќи се на европската студија PayPal e-Commerce Index 2022 (PayPal e-Commerce Index).

Во 2022 година, 87 отсто од грчките потрошувачи купувале од меѓународни онлајн продавници, а главни причини за изборот да купуваат онлајн од странство се: најдобрата цена, поширок опсег на достапни артикли, можност за откривање нови интересни производи.

На второ место по Грците се Ирците – 83 отсто од нив купувале во меѓународни онлајн продавници, Германците се трети (82 отсто), а граѓаните на Израел се четврти со 79 отсто од меѓународните купувања преку Интернет. Истовремено, 28 отсто од прометот на грчките електронски продавници доаѓа од странство.

Просечниот број на Европејци кои купуваат од онлајн продавници во странство во 2022 година е поставен на 74 проценти.