Грешки кои треба да ги избегнувате кога давате отказ

112

Без разлика на причините за вашата намера да се откажете, потрудете се разделбата да помине што поглатко.

Давањето отказ на работата е еден од најстресните настани во животот, па затоа е сосема природно да чувствувате вознемиреност и страв. И да, правиме грешки кои не би ги направиле во нормални околности.

Ако, како и многумина, влеговте во новата година „опремени“ со цела низа новогодишни одлуки, има многу големи шанси барем мал дел од нив да се однесуваат на вашата кариера. Можеби конечно сте собрале храброст да разговарате со вашиот шеф за зголемување на платата. Или, од друга страна, сте решиле да се запишете на образование кое ќе ги подобри вашите вештини и ќе стекне нови знаења. И можеби, по долго размислување и „мерење“ на сите достапни опции, цврсто сте решиле дека е дојдено време да најдете нова (и подобра) работа.

Без разлика на причините поради кои имате намера да се откажете од работата, потрудете се разделбата да помине што “поблаго“. Освен што ќе се чувствувате подобро ако отказниот рок го завршите без кавги и непријатности, на тој начин вашите наскоро поранешни колеги и шеф ќе бидат повеќе склони да напишат препорака за вас.

За да се разделите со вашиот поранешен работодавец со ракување и без огорченост, избегнувајте ги следните грешки, пишува Мonster.

Не ја соопштивте навреме оставката
Најдовте нова работа, сте договориле датум за почеток, но за сето ова не сте го известиле работодавецот што го напуштате. Не звучи многу фер, нели? При промена на работното место, вообичаено е да се отслужи отказен рок, а секогаш му претходи отворен и навремен разговор со шефот за одлуката што сте ја донеле. На овој начин, вашата компанија има доволно време да најде соодветна замена за вас, а преостанатото време можете да го поминете „на мир“.

Не сте понудиле никаква поддршка на личноста која ќе ве наследи
Една од најдобрите работи што можете да ги направите пред да ја напуштите работата е да понудите менторство на вашата замена. Или, ако вашиот наследник сè уште не е пронајден, можете да составите  „пакет за добредојде“ со најважните информации за работата за која сте биле задолжени. Наведете ги проектите на кои сте работеле или кои сте ги воделе, подгответе папка со документи и упатства кои ќе му ги олеснат првите денови на новото работно место на новиот колега. Ако вашиот наследник започне со работа пред да ја напуштите компанијата, понудете му лично да го запознаете лицето со клиентите што ќе ги преземат од вас, како и со сите колеги со кои ќе работат во ваше отсуство.

Премногу долго останавте
Некои луѓе, иако сами одлучиле дека е дојдено време за нови деловни предизвици, знаат да одолговлекуваат со напуштањето на компанијата. Сепак, и покрај вашите најдобри намери и желба да го запознаете вашиот наследник со работата што е можно подетално, овој процес не треба да трае премногу долго. Нема точен одговор колку време треба да останеме на работното место што го оставаме и зависи од секој случај. По правило, се работи за неколку недели, односно за времето потребно за работата да се пренесе на вашата замена. Се разбира, многу зависи од датумот на започнување со работа кај новиот работодавец.

На колегите им го најавивте заминувањето пред да му кажете на шефот
Ова е малку незгодно бидејќи многу луѓе со текот на времето развиваат блиски односи со своите колеги од работа и не е невообичаено да сакаат прво да ја споделат одлуката да ја напуштат компанијата со нив. Сепак, потребно е да се биде внимателен. Ако прво им кажете на колегите, а вашиот шеф дојде од еден од нив наместо од вас, „вашиот шеф ќе се чувствува непочитувано, што може да ја поткопа вашата способност да добиете добра препорака“, вели Марсел Јегер, директорка на консултантска фирма за кариера.

Немате опција Б
Големите празнини во нашите резимеа, т.е. црните дупки помеѓу работните места, може да испратат погрешна порака до потенцијалните работодавци и да наштети на нашето барање работа. Дури и ако ја мразите вашата моментална работа, обидете се да издржите доволно долго за да најдете нова и подобра работа.