Грција претвора напуштен аеродром во паметен град вреден 8 милијарди долари: Ќе му треба една деценија да се изгради!

157

Се наоѓа на брегот на Егејското Море.

Грција го гради најголемиот и најзелениот паметен град во Европа во проект вреден 8 милијарди долари, кој се развива повеќе од една деценија. Лоциран на местото на поранешниот аеродром во Атина, Елиникон би требало да го има првиот облакодер во Грција, врвен трговски центар и спортски парк.

Изведувачите на овој проект изјавија за Business Insider дека се обидуваат да изградат рај кој комбинира прекрасни погледи на крајбрежјето со технолошки паметна и еколошка инфраструктура. Тие проценуваат дека првата фаза од проектот, која се очекува да биде завршена до 2026 година, ќе привлече еден милион нови туристи и ќе ја поттикне грчката економија за 3,3 милијарди евра.

Елиникон е еден од неколкуте нови високотехнолошки градови што се градат низ светот, а кои обично се наоѓаат во Азија или на Блискиот Исток, а не во Европа.

Овој град на иднината се гради на местото на поранешниот аеродром во Атина и се наоѓа на брегот на Егејското Море.

Паметниот град го добил името по напуштениот меѓународен аеродром Еленикон, лоциран малку повеќе од 6 километри јужно од Атина, кој беше затворен во 2001 година. Изградбата првично требаше да започне во 2008 година, но беше значително одложена поради светската финансиска криза која ја доведе грчката економија на работ на колапс.

Работата на проектот, опишан од изведувачите како најголемиот проект за урбана регенерација во Европа, конечно започна во јули 2020 година. Тие го истакнуваат фантастичниот поглед на Егејското Море како главна предност и еден од главните приоритети е регенерација на брегот, кој е долг нешто повеќе од 3 километри.

Минатата година започна изградбата на Cove Residences, колекција на луксузни вили. Lamda Development, прогласена за една од 100-те највлијателни компании на списанието Тајм, вели дека веќе има продадено 350 имоти на брегот и неодамна ги откри плановите да започне со работа на втората локација наречена Мала Атина, која ќе има дополнителни 1.115 станбени единици.

Голем крајбрежен парк е клучен дел од проектот. Идејата за отворање метрополитен парк на местото на напуштен аеродром се работи од 2005 година, а локацијата има 650 хектари.

Развивачите на проектот ја опишаа кулата Ривиера како „крунски скапоцен камен“ на Елиникон. Ова ќе биде првиот облакодер во Грција и највисоката зграда, а ќе има 180 станови на 50 ката.

Извршниот директор на Ламда, Одисеј Атанасиус, претходно изјави дека Елиникон „ја става Грција на мапата поради вистинската причина“, но не сите Атињани се согласуваат со него. Некои жители на главниот град стравуваат дека проектот ќе ја претвори Атина во „мини-Дубаи“ полн со мега-јахти и казина, додека други се пожалија на уништување на историски градби поврзани со стариот аеродром, пренесува Business Insider.