Грците не сакаат нивните плажи да се издаваат приватно

21

Протестите на граѓаните на популарниот грчки остров Парос, кои бараат слободен пристап до неговите песочни плажи, се проширија и во другите делови на Грција. Граѓаните велат дека не сакаат нивните плажи да бидат окупирани со чадори и настрешници за туристите.

Низ целата медитеранска земја граѓаните се обединуваат против поставувањето на скапи лежалки, кои на туристите им ги издаваат приватни компании, објави Еурактив.

Демонстрантите велат дека цените за две лежалки и еден чадор често може да достигнат 100 евра дневно, а во многу случаи бизнисите се шират многу подалеку од договорената површина на плажата, оставајќи малку простор за оние кои сакаат да легнат пешкир и да се сончаат бесплатно.

Протестите, кои медиумите ги нарекоа „Движење пешкир“, брзо се проширија од Парос до блискиот остров Наксос, како и други туристички места за одмор во северниот и јужниот дел на земјата.

Локалните жители уживаат во мирот овде, па не сакаме плажата да ја преземат бизниси кои се грижат за пари и не се грижат за природата и мирот“, рече Џеда, 50-годишен жител на Парос.

Плажите во Грција се јавни, а земјата прима милиони туристи секоја година, главно во текот на летото, во шпицот на сезоната.

Сепак, се поголем број бизниси добиваат дозволи за изнајмување лежалки и чадори.

Се додава дека надлежниот обвинител покренал истрага за случајот на Парос.

На островот Наксос повеќе од 5.000 луѓе се приклучија на Фејсбук групата „Спасете ги плажите на Наксос сега!“, која исто така поднесе жалба до властите.

„Плажите се полни со мебел, многу луѓе кои не сакаа да седат на кревет или на стол, немаа друго место за седење“, рече Елени Андријанопулу (47), една од организаторите на групата.

Грција има крајбрежје од 16.000 километри и стотици плажи каде компаниите изнајмуваат лежалки. Земјата излезе од должничката криза пред пет години и во голема мера се потпира на туризмот за да закрепне економски.