Гугл: Сингапур има многу висок потенцијал да стане глобален центар за вештачка интелигенција

12

Сингапур има „многу висок“ потенцијал како глобален центар за вештачка интелигенција – делумно благодарение на околината што поттикнува иновации, изјави извршниот директор на Google Cloud за CNBC.
„За вештачката интелигенција навистина да го реализира својот потенцијал, потребни ви се навистина добри јавни и приватни партнерства“, изјави за CNBC Керолин Јап, директорка за глобална вештачка интелигенција и применето инженерство во Google Cloud.

Јап говореше на маргините на Самитот за истражување на вештачката интелигенција во јануари, состанок организиран од Google Cloud и владата на Сингапур за да се препознаат најдобрите генеративни решенија за вештачка интелигенција од организациите кои учествуваат во иницијативата „AI Trailblazers“.

Иницијативата првпат беше објавена во јули од Министерството за комуникации и информации на Сингапур, Дигиталната индустрија Сингапур, Канцеларијата за паметни нации и дигитална влада и Google Cloud.

„…кога имате добрo јавно-приватно партнерства, навистина можете да започнете не само да ги подобрувате случаите на користење на јавниот сектор како услугите на граѓаните, туку можете да поттикнете средина за иновации“, рече Јап.

Сингапур беше една од првите земји со план за игра со вештачка интелигенција и во декември ја лансираше Националната стратегија за вештачка интелигенција 2.0 – ажурирана верзија на нејзините планови за проширување на употребата на вештачка интелигенција.