Гутереш: Оданочете ја дополнителната добивка од гасот и нафтата, богатите се збогатуваат на сметка на сиромашните

30

Генералниот секретар на Обединетите нации, Антонио Гутереш ги повика владите да оданочат дополнителни профити од нафтата и гасот додека светот се бори со енергетската криза делумно предизвикана од руската војна во Украина, објави CNBC.

„Неморално е нафтените и гасните компании да прават рекордни профити од оваа енергетска криза на грбот на најсиромашните луѓе и заедници“, рече Гутереш во говорот на меѓународниот форум.

„Оваа гротескна алчност ги казнува најсиромашните и најранливите луѓе додека ја уништува планетата како наш единствен дом“, рече Гутереш, повикувајќи ги владите да се справат и со растечката климатска криза.

Тој, исто така, ги повика владите да ги зајакнат и диверзифицираат синџирите на снабдување со суровини и технологии за обновлива енергија, истовремено елиминирајќи ја бирократската бирократија за време на енергетската транзиција.

„Секоја земја е дел од оваа енергетска криза“, рече Гутереш.