Гутереш жестоко ги критикуваше технолошките компании

38

Големите технолошки компании непромислено профитираат од вештачката интелигенција и потребна е итна акција за да се ублажат ризиците од брзорастечкиот сектор, предупреди генералниот секретар на ОН Антонио Гутереш на состанокот на Светскиот економски форум во Давос во средата.

Во жестокиот напад врз технолошките мултинационални компании, Гутереш рече дека секој напредок во генеративната вештачка интелигенција ја зголемува заканата од несакани последици, пишува Гардијан. Гутереш ги поврза ризиците од вештачката интелигенција со ризиците од климатската криза и рече дека меѓународната заедница нема стратегија за проблемот.

Обраќајќи им се на учесниците на Форумот, шефот на ОН ги повика претставниците на технолошката индустрија во публиката да работат со владите за да постават заштитни огради за вештачка интелигенција. „Оваа технологија има огромен потенцијал за одржлив развој, но ММФ штотуку предупреди дека е многу веројатно да ја влоши нееднаквоста“, рече Гутереш, повикувајќи се на извештајот на ММФ во понеделникот.

„Моќните технолошки компании веќе остваруваат профит со несовесно непочитување на човековите права, личната приватност и општественото влијание“, истакна генералниот секретар на ОН. Тој додаде дека треба да се направи многу повеќе и дека владите и меѓународните тела како ОН треба да ги обезбедат придобивките од технологијата за вештачка интелигенција.

Гутереш рече дека неговото советодавно тело за вештачка интелигенција дало прелиминарни препораки за управување со вештачка интелигенција што ја користи оваа нова технологија додека ги ублажува нејзините ризици.

Извршниот директор на OpenAI, Сем Алтман, еден ден претходно на настан во Давос рече дека енергетските откритија се неопходни за да се задоволат идните барања на вештачката интелигенција. Според него, ВИ технологијата ќе троши многу повеќе енергија од очекуваното.