Гувернерки во регионот: Кои банки ги водат жени?

80

Јасмина Селимовиќ е избрана за нов гувернер на Централната банка на Босна и Херцеговина (ЦББХ). Во последните 26 години ЦББХ ја водат четворица гувернери, а Селимовиќ е првата жена избрана на оваа функција.

Селимовиќ е редовен професор и декан на Економскиот факултет во Сараево, каде што ја одбранила докторската дисертација од областа на финансиите и се стекнала со звање доктор на економски науки.

Од 2012 година ја извршуваше функцијата продекан за наставно-научно истражување, а во 2018 година за прв пат беше избрана за декан на Економскиот факултет на Универзитетот во Сараево.

Активна е со светски организации за акредитација на бизнис школи и универзитети, а ангажирана е и како меѓународен експерт за акредитација кај квалитетни агенции во земјите на ЕУ.

Автор е на повеќе книги и поглавја во монографии на бројни научни и стручни написи објавени во меѓународно индексирани списанија, антологии и стручни списанија.

Во изминатите 26 години, Централната банка на БиХ беше предводена од четворица гувернери.

Земјите од регионот се европски лидери во именувањето жени да ги водат Централните банки

Гувернерката Јасмина Селимовиќ не е единствениот гувернер во регионот. Земјите од поранешна Југославија станаа лидери во Европа во назначувањето жени да ги водат нивните централни банки.

Анита АнгеловскаБежоска, првата жена гувернер на Народната банка на Македонија.

Д-р Анита Ангеловска-Бежоска стапи на функцијата гувернер на Народната банка на Република Северна Македонија во мај 2018 година. Таа е гувернер за Република Северна Македонија во Одборот на гувернери на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и член на Управниот одбор на Виенската иницијатива 2, како претставник на шесте земји од регионот на Југоисточна Европа коишто сѐ уште не се членки на Европската Унија (ЕУ).

Таа стапи на функцијата гувернер по речиси дванаесетгодишно претходно работно искуство во Народната банка, и тоа, најпрво како главен економист, а потоа, безмалку осум години како вицегувернер задолжен за областите монетарна политика, истражување и статистика, при што беше и заменик-гувернер за Република Македонија во Одборот на гувернери на ММФ. До крајот на 2019 година, таа беше член на Комитетот за централнобанкарска статистика „Ирвинг Фишер“ при Банката за меѓународни порамнувања во Базел.

Пред да пристапи кон тимот на централната банка, таа има двегодишен работен ангажман во ММФ, во Вашингтон, САД, првенствено како економист во Одделот за макроекономски политики во европските земји, а краток период и во Одделот за фискални политики. Истовремено има и членувано во повеќе преговарачки мисии на ММФ за склучување аранжмани со земји членки. Од 2006 година наваму, како експерт, постојано е ангажирана во тимови на ММФ за обезбедување техничка помош за повеќе земји од Европа.

Со Народната банка на Србија раководи жена – Јоргованка Табаковиќ. Табаковиќ претходно беше избран за пратеник во шест свикувања на Народното собрание на Република Србија. Во два мандата беше претседател на Комисијата за финансии на Народното собрание на Република Србија. Од 1998 до 2000 година ја извршуваше функцијата министер за економска и сопственичка трансформација. Од август 2012 година ја извршува функцијата гувернер на Народната банка на Србија. Табаковиќ не е првиот гувернер на Народната банка на Србија. Пред неа на оваа функција беше Кори Удовички, која е првата жена гувернер во историјата на Народната банка на Србија.

Кога станува збор за гувернерките во регионот, Хрватска и Словенија се на дното. Хрватската народна банка (ЦНБ) досега не била на чело на жена. Поранешни гувернери на ЦНБ се Анте Чичин-Шаин, Перо Јурковиќ, Марко Шкреб и Жељко Рохатински. Оваа должност моментално ја извршува Борис Вујчиќ. Сепак, има еден вицегувернер. Ивана Јакир-Бајо ги координира и раководи работите во Секторот за готовина. Ниту Словенија до сега немала жена на позицијата гувернер.

Во декември 2023 година, Црна Гора ја доби првата жена гувернер. Станува збор за Ирена Радовиќ, која претходно ја извршуваше функцијата прв човек на Фондот за инвестиции и развој на Црна Гора. Нејзиното именување беше предложено од претседателот Јаков Милатовиќ и новата црногорска влада.