Хакер украл речиси 4.300 Ethereum токени од Uniswap v3

8

Безбедносниот тим на крипто-берзата Binance објавија за експлоит на Uniswap V3 на мрежата Ethereum.

Предупредувањето дојде кратко по полноќ директно од профилот на извршниот директор на берзата, Чангпенг „CZ“ Жао: „Нашата услуга за следење откри потенцијален експлоит на Uniswap V3 на блокчејнот ETH. Хакерот досега украл 4.295 ETH, кои се перат преку Tornado Cash. Може ли некој да го извести Uniswap? Можеме да помогнеме. Фала“.

Овој напад влијае на една од најпопуларните и најкористени платформи за децентрализирано финансии (DeFi). Некои дополнителни ставки достапни во оваа нишка на Twitter даваат првични информации за очигледната методологија на хакерите. Средствата треба да се насочат кон услугата „Tornado Cash“ за да се исперат и да не можат да се следат.

Како и секогаш во такви случаи, оваа првична информација треба да се земе со сите вообичаени мерки на претпазливост и треба да поттикне претпазливост кога станува збор за интеракции со платформата.

Според „Коинмаркеткап“, еден ETH во моментов се продава за 1,081.94 долари.