Хитроу се врати во топ 10 на најпрометните аеродроми во Европа

15

Хитроу, своевремено најпрометен аеродром во Европа, се врати во првите 10 европски центри по „најоптоварениот“ месец од почетокот на пандемијата.

До јули 2021 година, аеродромот потона на 17 -то место во рангирањето на најпрометните аеродроми во Европа.

Но, бројот на патници се зголеми за 48% во август во споредба со претходниот месец. Така, за прв пат од март 2020 година, „Хитроу“ опслужува повеќе од милион патници преку Атлантикот месечно.

Сепак, бројот на патници остана 71% помал во август во споредба со истиот месец во 2019 година.

Официјалните претставници на аеродромот ги критикуваа одложувањата од неколку часа за пристигнување патници како „целосно неприфатливи“, велејќи дека британските погранични сили „можат и мора да гарантираат и сигурна британска граница и ефикасна услуга за патниците“.

Аеродромот ги обвинува „постојано менувачките ограничувања, скапите и непотребни барања и недостатокот на заеднички прекуграничен пристап во попречувањето на економското закрепнување на Обединетото кралство“.

Ривалите на „Хитроу“, вклучувајќи ги и аеродромите во Амстердам, Франкфурт и Париз, заздравуваат со многу побрзо темпо, пишува „The Independent“.

Раководството на аеродромот се залага за „безбеден, но едноставен двостепен систем – зелена и црвена листа, зачувувајќи го хотелскиот карантин“ и за откажување на тестовите за целосно вакцинирани патници.

Извршниот директор на аеродромот, Џон Холанд-Кеј вели: „Ако министрите не ја искористат оваа можност да ги рационализираат правилата за патување, тогаш Велика Британија ќе заостане уште повеќе, бидејќи трговијата и туристите се повеќе ја заобиколуваат Велика Британија“.

Влезниот туризам во јули и август во Обединетото кралство е 14% од нивото на 2019 година.

По критиките минатата недела за долгото чекање на „Хитроу“, портпаролот на Министерството за внатрешни работи рече: „Во текот на целата пандемија, бевме јасни дека времето на чекање може да биде подолго, бидејќи гарантираме дека сите патници ги почитуваат здравствените мерки воведени за да се осигури безбедноста на Обединетото Кралство. Сепак, многу долго чекање на „Хитроу“ е неприфатливо“.