Хонда ги намали прогнозите за профит по втор пат поради недостаток на чипови

14

Хонда во петокот по втор пат ја намали прогнозата за профитот во текот на целата година, бидејќи постојаниот глобален недостиг на полупроводници ја принуди да го намали производството на возила.

Како и другите производители на автомобили, плановите за производство на Хонда беа погодени од недостиг на чипови, при што глобалното производство падна за 30% во октомври во однос на претходната година, дури и кога побарувачката на клучните пазари како Кина закрепна по падот на пандемијата.

Најновата прогноза на Хонда за оперативен профит од 660 милијарди јени (5,80 милијарди долари) е за 15% пониска од прогнозата во август и пониска од просечната прогноза од 764,5 милијарди јени од 20 аналитичари, покажуваат податоците на Refinitive.

Вториот по големина јапонски производител на автомобили во петокот, исто така, го намали својот план за продажба на возила на 4,2 милиони возила од 4,85 милиони оваа деловна година.