Хрватска е меѓу најскапите земји во Европската унија

14

Хрватска е меѓу најскапите земји во Европската унија кога се гледаат цените на храната

Според податоците на Евростат – статистичката агенција на ЕУ, растот на цените на храната во февруари годинава во однос на февруари 2023 година изнесува 2,7 отсто во ЕУ и 3,1 отсто во еврозоната.

Некои земји сè уште не успеале да ги стават под контрола цените на храната, а меѓу нив е и Хрватска. Најголем пораст на цените на храната е забележан во Малта (7,3 отсто), потоа Грција (6,5 отсто), Шпанија (5,4 отсто) и Хрватска (5,2 отсто), објави Индекс.хр.

Хрватска е една од ретките европски земји која сè уште има проблем со поскапувањето на лебот и житариците. Рекордер е Малта со раст од 6,3 отсто, потоа Словачка со 6 отсто и Бугарија, Хрватска и Полска со 4,8 отсто.

Според растот на цените на месото, Хрватска е трета во ЕУ: годишниот раст во февруари бил 7,1 отсто, највисок во ЕУ по Бугарија (8,2 отсто) и Романија (7,7 отсто), додека на ниво на ЕУ има раст изнесуваше 3,3 отсто, на ниво на еврозоната 3,1 отсто.

Цените на овошјето пораснаа силно, 6,3 отсто во ЕУ и 5,2 отсто во еврозоната. Највисок раст има Грција (12,2 отсто), потоа Кипар (12 отсто), Словачка (11,9 отсто) и Италија (12,02 отсто). И Хрватска имаше силен раст од 7,7 отсто.

Кога станува збор за зеленчукот – Хрватска е апсолутен рекордер во Унијата со раст од 12,9 отсто во февруари годинава на годишно ниво. Растот е особено висок кога ќе се спореди со просекот на ЕУ од 1,2 отсто и просекот на еврозоната од 0,7 отсто.

Гувернерот на Хрватската народна банка Борис Вујчиќ го обвини услужниот сектор за бавното намалување на стапката на инфлација, што во суштина е точно, но не и целата вистина. Освен услугите, за тврдоглавата инфлација во Хрватска придонесува и поскапувањето на храната.

„Покрај туристичката сезона која ќе го зголеми или забави падот на инфлацијата, ќе ја одржи и наглото зголемување на платите на вработените во јавниот сектор. За 240.000 вработени платите практично ќе се зголемат и до 40 отсто одеднаш, а тоа ќе доведе до многу голем и ненадеен прилив на пари што ќе почнат да се трошат… Илузорно е да се очекува дека трговците ќе почнат да ги намалуваат цените во таква ситуација Можно е Хрватска да остане една од две земји од ЕУ со најголем пораст на цените, иако беше седма на крајот на минатата година, а десетта на почетокот на 2023 година“, процени Вујчиќ.